Harry Potter (sense Harry Potter): tres llibres del món màgic on no apareix o apareix molt poc aquest personatge

Amb el 20è aniversari de l’edició en castellà de Harry Potter y la piedra filosofal vaig pensar: perquè no fem un especial de Harry Potter? I aquí estic, portant-vos tres llibres del món màgic de Harry Potter, però on pràcticament no apareix aquest personatge (ja s’ha dit molt d’ell, no cal que afegir res més). 

Abans d’entrar amb l’opinió d’aquests tres llibres que he escollit, us els presento:

Doncs aquests són els tres llibres escollits: Bèsties fantàstiques i on trobar-les, Harry Potter i el llegat maleït i Les rondalles del bard Gallard. 

Tots tres llibres tenen relació més directa o menys amb la història principal (la saga de HP): Bèsties fantàstiques és un llibre de text de l’escola Hogwarts; Les rondalles són contes amb els quals creixen els mags i, n’hi ha un en especial que apareix citat en l’últim llibre de la saga Harry Potter i les relíquies de la mort; i per últim tenim l’obra de teatre El llegat maleït, que és una continuació (polèmica) de la saga original. 

La meva opinió

El primer llibre que em vaig llegir dels tres va ser Harry Potter i el llegat maleït. Presentat com a un guió d’una obra de teatre (que és el que és) ens ofereix una història posterior a la Guerra per Hogwarts on el senyor tenebrós mor. Els protagonistes són, doncs, els fills dels nostres herois (alguns més que d’altres) que es troben a Hogwarts i tenen una aventura, on els viatges en el temps i les bones intencions tenen un pes important. 

Molts ja han comentat que s’han llegit aquest llibre per nostàlgia i han afegit que no aporta res més a aquesta gran història. 
La meva opinió és que és una història entretinguda per llegir en poques hores (no vaig tardar més de 3 hores) i que en ser una obra de teatre té els inconvenients i els avantatges d’aquest gènere.
El desenvolupament dels fets és dinàmic però queda superficial en molts punts. És clar que falta la interpretació dels actors, que sense cap dubte aporten profunditat. Espero que els que han quedat més plans siguin enriquits en la posada a escena (Ejem, Ron *tos, tos*).

Entrant en la trama, no és sorprenent. Com qualsevol fan, he llegit fics on es teoritzaven molts dels fets que succeeixen a la història, i en alguns casos estaven més ben desenvolupats.
Pel que fa als personatges, sembla que hagin volgut agafar les característiques més rellevants del personatge (Harry: l’heroi que no volia ser-ho; Hermione: la nena que ho sabia tot i ho sabia fer tot bé; Draco: el malhumorat) i els haguessin deixat només amb aquesta faceta sense importar altres aspectes que en el llibre estan millor presentats. En Ron és el que es nota més, ja que sincerament fan una paròdia d’aquest personatge. 
Els dolents són una mica avorrits. Deixar en mans de dues criatures (Albus i Scorpius) canviar el passat per modificar el futur?? De veritat un dolent ha de ser tan ximple?
És més, els hi permet modificar dos cops el futur sense intervenir… molt agafat en pinces.

Bé, m’ha agradat perquè m’ha fet tornar al món de Hogwarts i tinc en compte que és una obra de teatre. Estaria més decebuda si hagués estat diferent.

4/5 estrelles, més per nostàlgia que pel format i la resolució d’aquesta història. 

Anem pel segon llibre: Les Rondalles del Bard Gallard. 

Les cinc històries que ens ofereix aquest llibret són amb les que creixen els joves mags de família maga o mixta (perquè els de fills muggles creixen amb les històries muggles). En elles trobem mags que ajuden a muggles, mags que no en volen saber res d’ells, mags que es deixen captivar pel costat fosc, muggles que volen fer màgia i mags que volen enganyar a la mort. 

Segurament de les 5 històries la que tots els fans coneixen segur, segur, és l’última: La rondalla dels tres germans.

Apareix en l’últim llibre de la saga Harry Potter i les relíquies de la mort i explica com la mort s’apareix a tres germans mags que volen travessar un riu i els hi diu que els hi concedirà tres regals: el primer li demanà la vareta més poderosa; el segon li va demanar la facultat de tornar els morts a la vida i l’últim li va demanar una capa d’invisibilitat. 

No revel·laré com acaba la història. Si no la coneixeu, us l’haureu de llegir. 

Amb comentaris al final de cada història firmats per Albus Dumbledore, aquest llibret té 5/5 estrelles. 

Per últim, Bèsties fantàstiques i on trobar-les. 

Aquest llibre ens cita de la A a la Z totes les bèsties fantàstiques que existeixen, algunes de les quals apareixen a la saga de Harry Potter. Comença amb una breu introducció de 21 pàgines on hi ha un pròleg de l’Albus Dumbledore, una introducció de l’autor (Newt Scamander), una breu història sobre que saben els muggles de les bèsties fantàstiques, els amagatalls d’aquestes bèsties o la classificació de la Conselleria d’Afers Màgics. 

Totes les bèsties fantàstiques citades van acompanyades d’aquesta classificació (de perillositat) i d’una breu descripció que inclou on es poden trobar, quin és el seu comportament, que els hi agrada menjar (sobretot muggles, ja us ho dic), com neutralitzar-los en cas de topar-se amb ells i quines propietats màgiques tenen per realitzar pocions i altres. I en algunes descripcions també hi ha les apreciacions d’en Harry Potter i en Ron Weasley. 

És impressionant la capacitat de creació de l’autora i les ganes que té de què aquestes bèsties siguin menja-muggles. Té un 5/5 estrelles. 

Si no us heu llegit cap d’aquests tres llibres us els recomano. 

Fins aquí l’especial Harry Potter. 

Anuncis

2 thoughts on “Harry Potter (sense Harry Potter): tres llibres del món màgic on no apareix o apareix molt poc aquest personatge

  1. Sóc molt de Harry Potter, pràcticament vaig créixer amb ell, més o menys, podríem tenir la mateixa edat, però sóc bastant reticent a llegir el guió de l’obra de teatre, em fa por que em trenqui tot el somni potterià que tinc dins el meu cap. El dels animals fantàstic el tinc a casa, però no el vaig acabar de llegir mai, i el de les rondalles sempre l’he tingut pendent, així que ara que s’acosta Nadal, potser l’hauria d’incloure a la carta als reis.

    M'agrada

    1. Les rondalles em van agradar moltíssim. Te’l recomano. Pel que fa al llegat maleït… no se que dir-te. No fa falta però a mi em va cridar l’atenció i al final vaig caure. Té les seves mancances (d’història i per ser una obra de teatre) però és una història del món de harry potter i jo no ho vaig poder evitar. Tornar-hi sempre és un plaer. Gràcies per passar-te i comentar!

      M'agrada

Els comentaris estan tancats.