Ubik, d’elèctrics a déu

Informació bàsica de Ubik de Philip K. Dick

Hoy nos toca hacer limpieza, amigos: éstos son los descuentos con los que liquidamos nuestros silenciosos Ubiks eléctricos. Sí, echamos la casa por la ventana.

Y recuerden: todos nuestros Ubiks han de ser usados de acuerdo con las instrucciones.

Estrella

Com vaig saber d’aquest llibre?

En Philip K. Dick és un dels meus autors preferits de ciència-ficció. La primera història que vaig llegir d’ell va ser ¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas? o popularment coneguda com a Blade Runner, per la pel·lícula de Ridley Scott. Una història profunda que no et deixa indiferent. La segona va ser Laberinto de muerte. Una anada d’olla increïble amb uns personatges d’allò més peculiars.

Ubik és la meva tercera història. Vaig trobar el llibre en una fira de llibres de segona mà i no sabia res de res sobre el contingut, però sent K. Dick no podia fallar. I no ha fallat. En absolut.

EstrellaComencem la lectura

Glen Runciter sempre ha sigut un empresari d’èxit, però últimament els seus inercials (persones que anul·len els camps psíquics) no han estat contractats. Sap que Ray Hollis i els seus telèpates i precognitors estan tramant alguna de grossa i quan els hi cau una feina fora de la Terra que requereix la participació dels seus millors inercials i del seu millor tècnic, Runciter sap que la mà de Hollis està darrera de tot plegat.

No obstant això, accepta l’encàrrec i viatge a Luna, on seran sorpresos per una bomba que matarà a Runciter. La resta del grup fugirà amb el cos de Runciter cap a Suïssa, on hi ha la millor funerària que pot aconseguir que almenys quedi en estat de semivida i així poder-se comunicar amb ell.

La connexió amb Runciter es fa impossible, però el grup supervivent comença a experimentar inexplicables aparicions del difunt en bitllets i monedes, al telèfon, a la televisió i en grafits. Joe Chip, el tècnic i successor de Runciter, investigarà els fenòmens que estan patint i les estranyes morts dels seus companys i supervivents de l’atemptat.

(Si t’ha semblat estrany… espera’t, que el millor encara no ha arribat.)

Ubik, lo más nuevo en aderezos para ensalada. Ni italiano ni francés: Ubik es distinto a todos. Con Ubik, el mundo entero está descubriendo el nuevo sabor de la ensalada. Descubra también usted el loco sabor de Ubik.

Inofensivo si se emplea según las instrucciones.

EstrellaPersonatges

Hi ha un parell de personatges (que no diré quins són) que explicar alguna cosa d’ells podria ocasionar una allau d’espòilers. He escollit tres personatges importants i interessants de la història però que no aixafin el final.

Glen Runciter: Empresari, marit i ciutadà model. Un exemple a seguir. Glen es desviu pels seus inercials i tècnics, i això fa que rebi el mateix tracte per part d’ells quan es troba en problemes. Vidu de Ella Runciter, que es troba en semivida a la funerària de Los Moratorios de los  Amadísimos Hermanos.

Joe Chip: Tècnic i successor de Runciter, sempre que Ella també ho aprovi. Té la mà foradada i deu diners a molts creditors. És el millor tècnic de camps psíquics de l’empresa Runciter i sent una profunda admiració pel seu cap. Farà el possible i més per esbrinar que està passant amb Glen Runciter i als seus companys.

Patricia Conley: Entra a la vida de Joe Chip com una tempesta huracanada. La jove Pat té una capacitat extraordinària: pot canviar el passat. Forma part del grup que va a Luna. Té un caràcter peculiar amb trets psicopàtics. Té una relativa importància en la trama, però el final no se l’espera ni ella.

EstrellaQuè m’ha agradat i què no?

A part d’un petit detall (o potser una errada?) pel que fa a la cronologia, Ubik és perfecte en tots els sentits. Té una trama i una ambientació perfectes. L’univers d’Ubik és profund i intens i cal llegir-lo per comprendre’l (no m’atreveixo a explicar res més).

Però us estareu preguntant: I què coi és Ubik??? Doncs haureu de llegir el llibre, per què no penso dir res sobre aquesta estranya paraula. I m’ho agraireu si us llegiu el llibre.

Dies iræ, dies illa,
Solvet sæclum in favilla,
Teste David cum Sibylla!
Quantus tremor est futurus,
quando iudex est venturus,
cuncta stricte discussurus!
Tuba mirum spargens sonum
per sepulcra regionum,
coget omnes ante thronum.
Mors stupebit et Natura,
cum resurget creatura,
iudicanti responsura.

https://www.youtube.com/watch?v=FRlkL2Lmyjc

EstrellaTe’l recomano!

Ubik és d’aquells llibres que s’han de llegir. Considerat pel Times una de les 100 novel·les imprescindibles del segle XX, aquesta història (sense el detalls que ja he comentat) hauria pogut esdevenir en una de les millors obres de la literatura universal.

Gairebé 200 pàgines d’art en estat pur!

Recomanadíssima!!

5

Anuncis

2 thoughts on “Ubik, d’elèctrics a déu

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: