Cosmicómic: El descubrimiento del Big Bang

Informació bàsica de Cosmicómic

Avui no us porto ciència-ficció, sinó un còmic de divulgació científica que ens apropa a la història de la teoria del Big Bang i a l’avenç de la cosmologia d’aquest últim segle.  Està protagonitzada per científics que han fet canviar la imatge que teníem de l’univers, com ara són: Einstein, Hubble, Humason, Shapley, Lemaître…

cosmicomic_portada

El fil narratiu, realitzat pel físic italià Amedeo Balbi, i les imatges, de l’il·lustrador Rossano Piccioni, ens relaten aquesta aventura a través de dos joves radio-astrònoms (Arno Penzias i Robert Wilson, premis Nobel de física de 1978) que, per casualitat, capten un soroll de fons d’origen desconegut mentre estudien la Via Làctia.

He estado pensando en que, si el universo se expande, entonces en el pasado todos los puntos del espacio debieron estar más cerca entre sí. Y si lo pensamos a la inversa tuvo que haber un momento en que la distancia entre todos los puntos del universo… ¡Debió ser nula!

A partir d’aquí, les escenes ens aniran mostrant diferents científics que aportaran les diferents teories relacionades amb la cosmologia: com de gran és l’univers; és estàtic o dinàmic; com calcular les distàncies; es pot demostrar, empíricament, si té un punt d’inici…

Imatge del còmic

El que semblava ser només soroll per en Penzias i en Wilson, acaba esdevenint la clau per demostrar el punt d’inici de l’univers: El Big Bang.

Però, i què hi havia abans del Big Bang? Seguim amb aquesta incògnita (i aquí hi pot entrar la ciència-ficció).

Els dibuixos d’en Rossano Piccioni són realistes, de traços esquemàtics sense polir i colors vius i plans, que donen força a l’acció i als personatges. Els escassos detalls del fons fan que et centris amb el contingut (el més important de l’obra) i amb les expressions dels personatges, molt ben aconseguides.

Cada vez vemos más claro de dónde venimos, pero queda todavía tanto por comprender…

Al final del llibre hi ha unes breus biografies sobre els principals personatges, que ajuden a conèixer una mica més alguns científics que popularment han quedat a l’oblit; unes notes finals on s’explica el procés de creació i què hi ha de real i què no en la història; una explicació detallada de com es van dibuixar les escenes del còmic; agraïments i un epíleg sobre els descobriments posteriors als narrats en l’obra.

Logo estrella

Te’l recomano?

És un còmic de divulgació científica amb un guió ben treballat i un fil narratiu interessant i fàcil de seguir. No cal ser un entès en astronomia ni cosmologia per seguir el còmic, ja que tot està explicat de forma senzilla i entenedora.

En resum, si sents un mínim de curiositat sobre com es va descobrir la teoria del Big Bang, te’l recomano.

5

 

 

 

Anuncis

2 thoughts on “Cosmicómic: El descubrimiento del Big Bang

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: