Herba negra, la natura contraataca

Informació bàsica sobre Herba Negra de Macip Garzón

Em vaig acabar el llibre dimarts 6 de juny i no he tingut temps d’escriure la ressenya fins ara. Porto una setmana de bojos! Treball, exàmens, avaria del cotxe… però centrem-nos i anem per feina.

Logo estrella

Com vaig saber d’aquest llibre?

El vaig conèixer gràcies a seguir Fanbooks a Facebook i em va interessar de seguida. Ha rebut el Premi Ramon Muntaner 2016 de literatura juvenil, tot i que jo no l’hauria classificat com a tal. Ja sabem que costa diferenciar (en alguns casos) la literatura juvenil de la novel·la d’adults i penso que, en aquest cas, l’han classificada d’aquesta manera pels personatges (joves, amb problemes actuals) i per la gran quantitat d’acció. Però com a tot llibre bo de ciència-ficció tenim el què passaria si…? i unes reflexions d’allò més interessants sobre la manipulació genètica i les espècies invasores (malauradament tan conegudes a casa nostra).

D’aquests dos autors en conec diferents llibres però encara no m’havia llegit cap. L’experiència ha estat d’allò més positiva.

Però endinsem-nos en la història…

Logo estrellaComencem la lectura

S’està acabant l’estiu i no queda massa per tornar a la universitat, però l’Eva no està gens feliç en aquest moment. La Mariona, la seva millor amiga, està ingressada al psiquiàtric de Salt per una recaiguda en l’anorèxia i quan la va a visitar, junt amb el company de pis, l’Eli (Elies), se sent estranyament atreta per un noi sense cap pèl al cos (en Salva) i que li demana ajuda.

Quan al següent dia l’Eva torna a l’hospital, intentant-se convèncer que és per veure la Mariona i no en Salva, acaba ajudant-lo a fugar-se i se submergeix de cap en una aventura plena de plantes mutades invasores (la fada, una planta que està de moda i es comercialitza per gairebé tot) i una secta de rastafaris que busquen exterminar el món tal com el coneixem.

Els tres (L’Eva, l’Eli i en Salva) hauran de fugir de Girona i buscar respostes: primer a Vic a casa de l’Esther (on se’ls afegirà la Magda), després a la zona volcànica de la Garrotxa (on coneixeran l’existència de la fada màgnum, una planta modificada genèticament que la fa gairebé immortal) i finalment a la Vall de Boí, on la secta liderada pel pare de la Magda té la seva colònia hippie.

Trobar les respostes que busquen no serà fàcil i hauran de fer molts sacrificis per aconseguir-la i salvar el món de la plaga negra.

Logo estrellaPersonatges

Tenim, clarament, diferents personatges humans, però hi ha una protagonista (de la que només sabem el que diuen d’ella) i que no és humana: la fada. Però comencem pels humans de la història.

L’Eva, el cor de la història: És forta i sensible a la vegada, però peca de confiada i li costa seguir la seva intuïció. La relació amb en Salva serà complicada pel que ha viscut en una anterior relació i per la necessitat de protegir allò que estima.

Eli, l’ecotec més curiós i desconfiat: L’Elies és el company de pis de la Mariona i l’Eva. S’estima moltíssim un gat, que s’anomena Set, i porta un blog sobre ecologia on anirà publicant els descobriments sobre la Fada. Clissa a la Magda només veure-la.

Salva, el pelat més valent: En Salva és d’aquells personatges que combinen perfectament fortalesa i valentia, sense arribar a ser un temerari (menys en el moment del camió, allò si és temeritat!!). També sent certa atracció per l’Eva, però quan apareix la Magda en escena, hi haurà certa tensió i dubtes de com acabarà tot entre aquests tres.

Magda, la “gata maula”: És com l’anomena l’Eli d’amagat. És un dels personatges  “dolents” de la història. Fanàtica, portarà als nostres protagonistes “bons” a la gola del llop i farà recaure en Salva a l’addicció de la Fada.

Hans, el rasta major: Fundador de la colònia hippie a la Vall de Boí, és també el pare de la Magda. Sembla aguantar en Salva perquè la filla n’està encapritxada, però sempre que aquest segueixi la comunitat. El que li fa a l’Esther és una guarrada amb totes les lletres.

Mariona, l’absent protagonista final: D’ella només sabem que està ingressada a l’hospital psiquiàtric de Salt per anorèxia i que és la millor amiga i companya de pis de l’Eva i l’Eli. Però al final del llibre escriurà una entrada en el blog de l’Eli (no diré res més) deixant la trama oberta.

plantes

I finalment, la fada, panacea o perill?: Aquesta planta té una història ben curiosa. Es torna la planta decorativa de moda, a més de ser utilitzada en molts altres productes, tant alimentaris com higiènics. Tot sembla pensar que aquesta planta és innòcua per l’ésser humà, però els nostres protagonistes humans descobriran què amaga.

Logo estrellaQuè m’ha agradat i què no?

M’han encantat les referències literàries sobre L’any de la plaga de Marc Pastor (en lectura) i El dia dels trífids de John Wyndham (pendent de llegir).

La novel·la té una mica de tot: acció, misteri, amor, odi i sexe. Té alguns moments intensos i desagradables, tot i ser considerada juvenil.

El que potser menys m’ha agradat és el final. Tot i semblar tancat, ja que en principi gairebé tot queda solucionat, hi ha moltes qüestions que donen peu a una nova entrega. I en part és bo (sempre que hi hagi la segona entrega) però com a lectora em fa molta ràbia haver d’esperar.

Logo estrellaTe’l recomano

És d’aquells llibres que trobes a faltar en català: escrits per tenir al lector enganxat a les pàgines fins al final, amb quantitat, però qualitat d’acció i tocant un tema interessant sense fer-se pesat.

Una molt bona proposta de ciència-ficció catalana. Felicitats als autors!!

4

Anuncis

4 thoughts on “Herba negra, la natura contraataca

Add yours

  1. Me l’estic llegint ara mateix i la veritat és que és tal com dius. No pots deixar de llegir-lo. I estic d’allò més enganxada.

    Tant que no em vull acabar de llegir tota la teva ressenya no fos cas que se’m desveles alguna cosa.

    Ens llegim

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: